Kérdése van az Önnek legjobb szőnyegről?
+36 30 446 8952

Főoldal / Szőnyeg / Klasszikus szőnyegek / Nepáli szőnyeg

Nepáli szőnyeget keres
nappalijába?

A kézi csomózású nepáli szőnyegek magasan képzett kézműves mesterek keze munkáját dicsérik. Kevés olyan lakberendezési tárgyat lehetne felsorolni, amelyet több odafigyeléssel és odaadóbb kézi munkával készítenek.

Mit érdemes még tudnia a nepáli szőnyegekről az Önnek legjobb kiválasztása előtt?

Az ősi kézművesség hagyományai szerint minden egyes fázis kézi munkával készül – a birka megnyírásától kezdve egészen a kész szőnyeg utolsó simításáig.

Miért érdemes Önnek egy tradicionális szőnyeget választani?

Napjainkban rengeteg fajta kézzel készített szőnyeg létezik, amelyek modernebb eljárással készülnek, számos esetben ragasztott hátlappal. Ezen szőnyegek gyártása kevésbé feszes protokoll alapján zajlik. Amíg egy eredeti nepáli szőnyeg esetében évtizedeken át élvezheti a szőnyeg használatának minden előnyét, addig a ragasztott szőnyegeknél lényegesen rövidebb élettartammal számolhat. Emellett még az esetleges javításuk is körülményesebb.

A nepáli szőnyeg készítésnek folyamata a következő

A birkák nyírása és a gyapjú megtisztítása után a kártolás következik. Ez a nyers gyapjú durva szálaktól való elkülönítését, illetve az összetapadt gyapjú kifésülését jelenti. Ennek eredményeképp a gyapjú laza, pihés, könnyen kezelhető lesz.

A kártolt gyapjúból egy kézzel hajtott eszközzel - a rokkával - fonalat sodornak.

A tapasztalt nepáli fonalkészítők különböző vastagságú fonalakat képesek előállítani. Ez a csomószámok meghatározásánál játszik fontos szerepet. (Vékonyabb fonalból magasabb csomószámú, finomabb szőnyegek készülnek.)

A festési folyamat az egyik legfontosabb része a fonal előkészítésének. Ezt a műveletet a festőmester végzi, olyan természetes alapanyagok főzetével, mint pl. a teafalevél, a kurkuma, a fahéj, és egyéb fűszernövények.

A festett fonalat a szabad ég alatt, napsütéssel szárítják.

Ha megszáradtak, kis labdákat tekernek fel belőlük, így a fonal kész lesz a szövőszéken való megmunkáláshoz.

A kézzel rajzolt terveket mesterek készítik – akik a szövőszék és a csomózók mögött állva lépésről-lépésre diktálják a következő mozdulatot. Ők határozzák meg a csomók és a színek egymást követő helyzetét. Gyakran előfordul, hogy a fontosabb minták, szent szimbólumok kiemelésénél a gyapjút tiszta selyemmel ötvözik, ezzel fejezve ki tiszteletüket.

A csomózást szakképzett csomózó mesterek végzik a szövőszékeken. Minden egyes darab a tradicionális tibeti technikával készül. A fonalat a felvető szálra erősítés közben még egy fém pálca köré is feltekerik. Miután egy sor elkészül, a fonalat a fém pálcával együtt szorosan leütögetik (leverik), majd a fonalat egy éles pengével felvágják a pálca mentén. Ennek köszönhető az oly jellegzetes és látványos „bordás” felület.

A szőnyeget leemelik a szövőszékről, a felületét egy nagyollóval a kívánt magasságra egyengetik. A széleket eldolgozzák. A szőnyeget átmossák, melynek során a nyírásból visszamaradt szálacskák eltávoznak. Mosás után a szőnyegeket keretre feszítve a szabad ég alatt, a napon szárítják.

A megszárított szőnyeg ezután készen áll arra, hogy új otthont találjon.

Most már sok mindent tud a nepáli szőnyegekről. A legfontosabbat azonban talán még nem.

Melyik nepáli szőnyeg lesz a legjobb otthonába?

Nézze meg képgalériánkban legkedveltebb nepáli szőnyegeinket. Mi tetszik a legjobban másoknak? Talán már ez is segíteni fog Önnek a választásban.

Aztán pedig 4 szőnyeg áruházunk közül jöjjön el az Önhöz legközelebbi bemutatótermünkbe, és munkatársaink segítségével válassza ki otthonába az Önnek legmegfelelőbb nepáli szőnyeget.

Miért válassza szőnyegeinket Mosolykártyával?
Azért, mert kedvezőbb áron segítenek Önnek kényelmesen élni
  • Jöjjön el bemutatótermünkbe. Munkatársaink segítségével válassza ki otthona legújabb szőnyegét.
  • Ötleteket adunk Önnek lakása berendezéséhez, átalakításához.
    Értékesítőink segítenek Önnek a választásban.
  • Ön nem tud választani az üzletben? Válassza ki a megfelelő szőnyeget az otthonában.
  • Egyedi méretben szeretné szőnyegét? Legyártatjuk Önnek.
  • Lakástextil kiegészítőkre is szüksége van? Igényét megismerve segítünk Önnek.
  • Első vásárlásakor jár Önnek a Mosolykártyája. Jöjjön el érte!