Kérdése van az Önnek legjobb szőnyegről?
+36 30 446 8952


Laminált padló gyakori kérdések

 1. Melyik laminált padló milyen helyiségbe való?
 2. A laminált padló használható-e padlófűtéssel?
 3. A laminált padló használható-e a konyhában?
 4. A laminált padló beépíthető-e már meglévő padlóburkolatra?
 5. A laminált padlón használhatók-e irodai székek?
 6. Tisztítsuk-e vízzel a laminált padlót?
 7. Hogyan kell a laminált padlót tisztítani, karbantartani?
 8. Hogyan távolítható el festéknyom vagy filctoll folt a laminált padlóról?
 9. Mire valók az alátétrétegek?
 10. Leragaszthatók-e a laminált padlók?
 11. Ajánlott-e összeragasztani a ragasztás nélkül fektethető laminált padló paneleket?
 12. Hogyan vágható a laminált padló?
 13. A laminált padlók megkarcolódhatnak?
 14. Hogyan javítható a laminált padló?
 15. A laminált padló okozhat-e allergiát?
 16. Feltöltődik-e statikusan a laminált padló?

1. Melyik laminált padló milyen helyiségbe való?

A nagy igénybevételnek kitett helyiségekbe (konyha, folyosó, étkező és nappali szoba) magasabb igénybevételi osztálynak megfelelő padlót ajánlunk (AC3, AC4).

A hálószobákba, gyerekszobákba, ahová már kevesebb koszt, illetve nedvességet hordunk be elegendő a kisebb kopásállóságú padló (AC2, AC3).

Irodahelyiségekbe, nagy igénybevételre csak az erősebb kopásosztályú padlókat ajánljuk (AC4, AC5

Laptető ]

2. A laminált padló használható-e padlófűtéssel?

Melegvizes padlófűtésnél igen. Elektromos padlófűtésnél általában nem ajánlott (a túl erős átmelegedés miatt, mivel 28 C fok fölött a padló károsodhat).

Laptető ]

3. A laminált padló használható-e a konyhában?

A laminált padló legfelső rétege igen ellenálló (kopás és mérsékelten karcálló). Ezért probléma nélkül beépíthető a konyhában.

A beépített lapok különösen szorosan kapcsolódnak egymáshoz. Így egy kiömlött pohár víz nem igazán jelent problémát. Javasolt azonban az álló vizet a lehető leghamarabb eltávolítani.

A konyhába beépített laminált padlót gyakrabban kell tisztítani, mindemellett nincs szükség a padló súrolására, sőt ez kifejezetten káros. A felület zárt felépítése miatt, a kosz és a por nem tapad meg a padló felületén. Általában elegendő a "száraz" tisztítás törlőronggyal.

A laminált padlókat lehet porszívóval is tisztítani. Esetenként a padló tisztítható enyhén megnedvesített törlőronggyal, vagy alaposan kicsavart felmosó ruhával, amelyhez vizet és tisztítószert használunk.

Laptető ]

4. A laminált padló beépíthető-e már meglévő padlóburkolatra?

Először ajánlatos eltávolítani minden padlóburkolatot (padlószőnyeg, parketta stb.). A linóleumot vagy PVC-t nem szükséges eltávolítani. Földszinti deszkapadló esetén először egy műanyag fóliát kell lefektetni, majd a felület kiegyenlítéséhez puhatáblás paneleket, végül ennek a tetejére megfelelő alátétréteget. A deszkapadló alatt, a szerelőtérben biztosítani kell a megfelelő szellőzést.

Laptető ]

5. A laminált padlón használhatók-e irodai székek?

Ez egyáltalán nem probléma. Mindemellett fontos, hogy a laminált felületet megfelelő védelemmel lássuk el.

TIPP: a kemény padlóburkolatokon - valamint a laminált padlón - használt puha görgők növelik az ülés kényelmét.

Az irodai székek alá egy speciális átlátszó védőszőnyeg is helyezhető. Válasszon védőszőnyeget a kemény padlóburkolatokhoz.

Laptető ]

6. Tisztítsuk-e vízzel a laminált padlót?

Annak ellenére, hogy a laminált padlók nedvesség álló tulajdonságaik igen kedvezőek, nem javasolt a beépítése nedves szobákba (fürdőszoba, szauna mosókonyha stb.). Ezenfelül a laminált padlók soha sem tisztíthatók vízzel. Kerüljük, hogy víz vagy más folyadék álljon a padlón.

A homokot, port vagy más laza szennyeződést porszívóval kell eltávolítani. A makacsabb foltokat és zsírokat a száraz mikroszálas törlőronggyal távolíthatjuk el. A nagyon makacs szennyeződések eltávolításához vagy a padló alaposabb tisztításához a mikroszálas törlőrongy megnedvesíthető egy, a vízben felhígított tisztítótermékkel.

Laptető ]

7. Hogyan kell a laminált padlót tisztítani, karbantartani?

A napi gondozás tulajdonképpen a kosz eltávolításában merül ki. Ez szárazon elvégezhető.

Az intenzívebb tisztításhoz az enyhén nedves tisztítás is elegendő. Az enyhén nedves tisztításhoz a mikroszálas törlőrongyot nedvesítsük meg vízpermettel és egy kevés tisztítószerrel, vagy használjunk egy alaposan kicsavart felmosórongyot.

Laptető ]

8. Hogyan távolítható el festéknyom vagy filctoll folt a laminált padlóról?

Az ilyen típusú foltok könnyen eltávolíthatók szerves oldószerekkel, mint az alkohol, hígító stb. Ezek a termékek semmilyen kárt nem okoznak a laminált padlóban. Ezeket a termékeket mindig a ruhával hordjuk fel, és nem szabad közvetlenül a padlóra önteni.

Laptető ]

9. Mire valók az alátétrétegek?

Az alátétrétegek célja az aljzat kisebb egyenetlenségeinek kiszintezése, valamint a hang és a hőszigetelés biztosítása. A felszálló pára okozta problémák elkerülése érdekében mindig le kell fektetni egy műanyag fóliát.

A hangszigetelés szempontjából különbséget kell tenni a közvetített zajok és a visszavert zajok között.

Az alátétlemez a minimumra csökkenti ezeket a zajokat. Használata javasolt minden többszintes épületben. Ideális lakószobákban, vagy irodahelységekben való használatra, ahol a cipőkopogás zaja zavaró lehet. Tehát a zajok csökkentésére ideális megoldás.

Laptető ]

10. Leragaszthatók-e a laminált padlók?

A padló leragasztása kifejezetten ellenjavasolt. Leragasztás esetén a jótállás érvényét veszti.

Az aljzathoz való ragasztás költséges, időigényes és igen bonyolult művelet. Az aljzatnak tökéletesen egyenletesnek és nedvességállónak kell lennie. Ezen felül drága, kétkomponensű ragasztót kellene használni a laminált padló leragasztásához az aljzatra.

Laptető ]

11. Ajánlott-e összeragasztani a ragasztás nélkül fektethető laminált padló paneleket?

A ragasztott kötés nem erősebb, mint a normál kötés. Sőt mi több, a ragasztott illesztés minősége nagyban függ attól, hogy a paneleket hogyan ragasztották össze.

A laminált padlót a panelek összekattintásával, ragasztó nélkül építhetjük be. Az illesztések garantáltan nem lazulnak meg. A "klikkes" laminált padló számos más előnnyel is rendelkezik:

Laptető ]

12. Hogyan vágható a laminált padló?

A laminált padló több típusú fűrésszel vágható:

Általában a fűrészelt résznek nem kell tökéletesnek lennie. Ezeket általában a profilok vagy a szegélylécek eltakarják.

Laptető ]

13. A laminált padlók megkarcolódhatnak?

A laminált padlók felülete műgyantából készült. Ez a műgyanta karcálló, de nem karcmentes. A szabványokat és a tűrésértékeket az európai irányelvek határozzák meg. Az éles tárgyak minden bizonnyal megsérthetik a padlót. Ezért tegyük meg a szükséges óvintézkedéseket.

A cipőre éles anyagok, kosz, homok és/vagy föld tapadhatnak. Ezek hatékonyan összegyűjthetők, ha a bejárati ajtó elé megfelelő lábtörlőt helyezünk.

A bútorok (székek, asztalok szekrények stb.) lábát megfelelő védelemmel kell ellátni. Ez általában filc vagy puha gumitalppal oldható meg. Gondoskodjunk arról, hogy homok vagy föld ne maradjon a bútorlábak védősapkáiban. Az éles körmű állatok is okozhatnak karcolódást. A porszívó használatakor ellenőrizzük, hogy a kerekek és a kefe nem sérültek-e vagy nem túl kemények, és szabadon mozognak.

Laptető ]

14. Hogyan javítható a laminált padló?

Kisebb felületi sérülések (benyomódások), és repedések javíthatók javítókészlettel. A javítás elvégzése után szinte láthatatlanná válnak.

A komolyabb sérülések egy vagy több panel kicserélésével javíthatók, amely elvégezhető akár a padló közepén is.

Laptető ]

15. A laminált padló okozhat-e allergiát?

A laminált padló zárt felületének és a panelek közötti szoros illesztésnek köszönhetően sehol nem tapadhat meg a por. A laminált padló tökéletes beépítése után könnyen tisztítható.

A tiszta laminált padlón a poratkák és más allergiát okozó szervezetek nem képesek a túlélésre, így az otthon védhető az allergén elemekkel szemben. Ez különösen fontos az asztmában vagy porallergiában szenvedő emberek számára.

A megfelelő higiéniai körülmények fenntartása érdekében alapvető fontosságú a megfelelő karbantartó termékek használata a tisztításhoz. Ezek nem tartalmaznak semmilyen viaszt vagy politúr anyagot, amely vonzaná a port.

Mikroszálas törlőronggyal könnyedén eltávolíthatjuk a laminált padló felületére tapadt port.

Laptető ]

16. Feltöltődik-e statikusan a laminált padló?

Csak a helyiségben tartózkodó személy tud statikusan feltöltődni, a laminált padló nem.

Újabban minden laminált padlót alávetnek antisztatikus kezelésnek, mely meggátolja az elektromos feltöltődést. A vezető anyagok megérintésekor keletkező kellemetlen elektromos kisülések ily módon elkerülhetők. A padló alkalmas irodákban vagy üzletekben való felhasználásra is.

Laptető ]

Önnek további kérdése van?
Hívjon fel bennünket!
Küldjön egy e-mailt nekünk!
Két munkanapon belül válaszolunk Önnek
Miért válassza szőnyegeinket Mosolykártyával?
Azért, mert kedvezőbb áron segítenek Önnek kényelmesen élni
 • Jöjjön el bemutatótermünkbe. Munkatársaink segítségével válassza ki otthona legújabb szőnyegét.
 • Ötleteket adunk Önnek lakása berendezéséhez, átalakításához.
  Értékesítőink segítenek Önnek a választásban.
 • Ön nem tud választani az üzletben? Válassza ki a megfelelő szőnyeget az otthonában.
 • Egyedi méretben szeretné szőnyegét? Legyártatjuk Önnek.
 • Lakástextil kiegészítőkre is szüksége van? Igényét megismerve segítünk Önnek.
 • Első vásárlásakor jár Önnek a Mosolykártyája. Jöjjön el érte!